Celebració de les XVI Jornades d’Arqueologia a les Comarques de Girona (14 i 15 d’octubre de 2022 a Castelló d’Empúries).

Des de l’any 1992 a Sant Feliu de Guíxols, i de forma bianual, s’organitzen les Jornades d’Arqueologia de les Comarques de Girona. La XV edició que s’havia de celebrar l’any 2020 a Castelló d’Empúries no es va poder celebrar presencialment per motiu de la pandèmia del Covid19 i només es van publicar les actes.

Enguany, els dies 14 i 15 d’octubre de 2022 ha tornat la presencialitat a les XVI Jornades d’Arqueologia a les Comarques de Girona que se celebren a Castelló d’Empúries (Alt Empordà).

Les Jornades d’Arqueologia de les Comarques de Girona és un lloc de trobada dels professionals de l’arqueologia, per tant, arqueòlegs i arqueòlogues professionals, on s’exposen i es debaten els resultats dels darrers treballs realitzats a les comarques gironines, i es publiquen els resultats de les intervencions arqueològiques d’aquests darrers dos anys. Estan organitzades conjuntament pels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Girona, el Museu d’Arqueologia de Catalunya – Girona i la Universitat de Girona, amb la col·laboració de l’Ajuntament del municipi on es desenvolupen.

Cada dos anys la comissió organitzadora proposa als arqueòlegs i arqueòlogues que han treballat al territori gironí els articles a presentar, del llistat d’intervencions del bienni que pertoca, en aquest cas 2020-2021, i les comunicacions que es faran durant les jornades.

La responsabilitat de presentar els articles o les comunicacions és totalment voluntària i correspon realitzar-la al director/a arqueòleg/a per incloure-ho a les actes de les jornades o bé realitzar les comunicacions.

La comissió organitzadora selecciona, entre les diferents intervencions arqueològiques realitzades durant el bienni, les comunicacions que es presenten a les jornades, entre les intervencions arqueològiques més destacades o que poden aportar valor i coneixement a la resta del sector professional. Aquestes comunicacions es presenten durant les jornades, que normalment s’estructuren seguint els diversos períodes històrics de forma cronològica: intervencions de paleontologia i prehistòria, món ibèric i romà, època medieval i moderna, i s’acaba amb les més contemporànies.

Un cop vàrem rebre les propostes de la comissió organitzadora, segons les intervencions arqueològiques realitzades amb resultat positiu en aquest bienni 2020-2021, des d’Atri Cultura i Patrimoni SLU s’han presentat els següents articles:

  • Darrers treballs arqueològics a la Rectoria (la Bisbal d’Empordà, Baix Empordà). Joan Llinàs i Pol.
  • El recinteemmurallat medieval de la Roca de Pelencà (Vilallonga de Ter, Ripollès). Joan Llinàs i Pol.
  • Les excavacions arqueològiques de 2020 i 2021 al castell de Sant Iscle (Vidreres, la Selva). Joan Llinàs i Pol.
  • Intervenció de l’any 2021 al Molí de Gualta (Gualta, Baix Empordà). Gabriel López i Badell, Joan Llinàs i Pol.
  • Les excavacions arqueològiques de l’any 2021 al castell de Malavella (Caldes de Malavella, la Selva). Joan Llinàs i Pol.
  • El seguiment arqueològic de les obres al carrer Girona, 1-3 de Banyoles (Pla de l’Estany). Anna Augé Santeugini.
  • Les excavacions de 2021-2022 a la Carretera de Llagostera (Aquae Calidae – Caldes de Malavella, la selva). Joan Llinàs i Pol.
  • Primeres excavacions arqueològiques al castell de Montagut (Llagostera, Gironès). Joan Llinàs i Pol.
  • Un tram de la muralla medieval de Sant Feliu de Boada al carrer Extramurs, 5 (Palau-sator, Baix Empordà). Joan Llinàs i Pol.
  • Una dependència exempta de la vil·la romana dels Vilars (Vall-llobrega, Baix Empordà). Joan Llinàs i Pol, Gabriel López Badell, Jaume Puigredon i Boixadera.
  • Intervencions arqueològiques de l’any 2021 a la Vil·la Romana dels Ametllers (Tossa de Mar, la Selva). Joan Llinàs i Pol.
  • Intervenció al camp de sitges ibèriques de la Carretera d’Aiguaviva (Vilobí d’Onyar, la Selva). Daniel Giner Iranzo.

A part dels articles que es publicaran a les actes de les jornades, el divendres 14 d’octubre de 2022 l’arqueòleg Joan Llinàs (Director de Projectes i Consultor en Patrimoni Cultural d’Atri Cultura i Patrimoni SLU), farà la comunicació Aquae Calidae i Blandae, novetats arqueològiques sobre les dues “urbes” selvatanes. (Caldes de Malavella i Blanes, la Selva).

Jaciment d’Aquae Calidae – Crta. de Llagostera. Octubre 2021. (Caldes de Malavella, la Selva). [Fotografia: ©Arxiu Atri Cultura i Patrimoni SLU]
Jaciment romà de la Penya dels Padrets de Blanes. Blandae. Maig de 2022.  L’article es publicarà a les properes jornades perquè l’excavació és de l’any 2022 (Blanes, la Selva). [Fotografia: ©Arxiu Atri Cultura i Patrimoni SLU]
Compartim algunes de les fotografies relacionades amb les excavacions d’aquests articles presentats a les XVI Jornades d’Arqueologia 2022.

Intervenció arqueològica al camp de sitges ibèriques de la Carretera d’Aiguaviva (Vilobí d’Onyar, la Selva). Desembre 2021. [Fotografia: ©Arxiu Atri Cultura i Patrimoni SLU]
Excavació arqueològica a la Vil•la Romana dels Ametllers (Tossa de Mar, la Selva). Octubre 2021. [Fotografia: ©Arxiu Atri Cultura i Patrimoni SLU]
Excavació al recinte emmurallat medieval de la Roca de Pelencà (Vilallonga de Ter, Ripollès). Març 2021 [Fotografia: ©Arxiu Atri Cultura i Patrimoni SLU]
Excavació arqueològica al castell de Sant Iscle (Vidreres, la Selva). Agost 2021. [Fotografia: ©Arxiu Atri Cultura i Patrimoni SLU]
Primeres excavacions arqueològiques al castell de Montagut. Maig 2021. [Fotografia: ©Arxiu Atri Cultura i Patrimoni SLU]
Les excavacions arqueològiques de l’any 2021 al castell de Malavella (Caldes de Malavella, la Selva).

Per estar al dia de totes les activitats i treballs que anem fent, ens podeu seguir a les xarxes socials:

Instagram: https://www.instagram.com/atricultura

Twitter: https://twitter.com/AtriCultura

Facebook: https://www.facebook.com/atriculturaipatrimoni

Linkedin https://es.linkedin.com/company/atri-cultura-i-patrimoni

I si voleu treballar amb nosaltres, ens podeu enviar el vostre currículum a info [@]atri.cat indicant disponibilitat i experiència.

L’arqueologia gironina es posa al dia a les XVI Jornades